Staal No. A035:Beuken, Deens
Botanische naam:Fagus sylvatica L.
Familie:Fagaceae
Nat. verspr. geb.:W-, M- en Z-Europa
Herkomst monster:Denemarken
Vol. massa:730 kg/m3
Algemeen:Het Deense beuken is een lichtbruine, harde, zware, sterke, buig en drukvaste houtsoort. Het is weinig duurzaam, behalve onder water, eerder bros dan taai, maar onder stoom goed te buigen. Het is iets minder duurzaam dan het Slavonische beuken [Staal A 37], terwijl ook de kleur wat lichter is.
Door het stomen (meestal bij een temperatuur van 60 tot 90 graden en onder een druk van 1 tot 4 atm) verliest het hout zijn zeer hinderlijke neiging tot werken grotendeels, zodat ook hout, dat niet gebogen wordt, om deze reden toch gestoomd wordt. Deens beuken wordt zowel gezaagd als onverzaagd ingevoerd. De rondklossen worden hier tot bestekhout verzaagd en als platen, delen, ribben en friezen in de handel gebracht.
Beukehout laat zich goed bewerken, verven, lakken en beitsen, waardoor het veel gebruikt wordt om andere houtsoorten te imiteren. Omdat het hout zeer kompakt is spijkert het lastig.
Gebruik:Deens beuken wordt gebruikt voor meubels (binnenwerk van zitmeubels met gebogen vormen), gereedschappen, schaatsen, schoenleesten, spoelen, houtwaren (huishoudelijke artikelen), vloeren, onderdelen van landbouwwerktuigen (dorsmachines), dwarsliggers na impregnering enz. Ook wordt het veel gebruikt bij de vervaardiging van meubelplaat (sperfineer) en triplex.
[pakket Onbekend]

afdrukken        venster sluiten