Staal No. 1147:Kauvula, Lekutu, Kauvulavula
Botanische naam:Endospermum macrophyllum (Muell. Arg.) Pax & K.Hoffm.
Familie:Euphorbiaceae
Nat. verspr. geb.:Fiji Eilanden (vrnl. Viti Levu, van 0 - 1000 m boven zeeniveau)
Herkomst monster:Fiji
Vol. massa:480 kg/m3 luchtdroog
Algemeen:Het geslacht Endospermum telt 13 soorten die voorkomen van Assam in India via Z.-China en Z.O.-Aziƫ tot Queensland en Fiji. Deze soort is een snelgroeiende boom tot 24 - 30 m hoog met een stamdiameter tot 1 (- 1,5) m, echter met zware wortellijsten. Op het hoofdeiland Viti Levu vormt deze soort het grootste percentage van het totale volume aan staand hout (15 - 17 %). Het valt op Fiji in de groep met de grootste jaarproductie van meer dan 15.000 m3, samen met Agathis vitiensis. Endospermum-soorten zijn lichtminnende pionierbomen die snel gaten en open terreinen in het bos opvullen. Ze groeien in hun jeugd zeer snel. Daarom zijn het ook ideale bomen voor herbebossingsprojecten.
Techn. gegevens:Het hout is egaal strogeel. Kernhout en spint zijn wat betreft kleur niet van elkaar te onderscheiden. De draad is recht tot licht kruisdradig, de nerf is matig grof. Het is licht, zacht en niet sterk. Het kan machinaal snel worden gedroogd, met weinig vervorming en krimp. Direct en snel drogen zijn een vereiste om aantasting door schimmels en nathoutboorders te voorkomen. Wel kunnen reactiehout en scheve draad, ontstaan in scheefgegroeide en kromme bomen, tijdens het drogen voor problemen zorgen. Dit hout wordt in het productieproces op Fiji al tijdens het zagen zo goed mogelijk uitgeselecteerd. Reactiehout vertoont een hoge lengtekrimp met uitzonderlijk scheluwtrekken en scheuren tot gevolg. Het is zowel nat als droog gemakkelijk te bewerken. Het is goed te lijmen, te spijkeren, te schroeven, te draaien, te frezen, de nerf te vullen en glad af te werken. Het is niet duurzaam en wordt snel door schimmels en insecten aangetast. Het hout laat zich wel goed verduurzamen.
Gebruik:Goedkope meubels en binnenbetimmeringen (gekleurd voor imitatie van donkerder soorten), lichte constructies, blindhout, ondervloeren, draaiwerk (o.a. meubelpoten), borstelruggen, schilfineer voor plaatmateriaal. Verduurzaamd voor dakspanen en buitenbekleding van gebouwen. Een belangrijke toepassing op Fiji is voor lucifers, fruitmandjes en verpakking voor bananen. Hoewel wat zachter, het is een goede vervanger voor Ramin.
[pakket Pakket 131, augustus 2014]

afdrukken        venster sluiten