Staal No. 1182:Subfossiel Europees noten
Botanische naam:Juglans regia L.
Familie:Juglandaceae
Nat. verspr. geb.:Z.O.-Europa, Z.W.-Azië
Herkomst monster:Nederland (rivierbodem)
Vol. massa:460 - 510 kg/m3 droog, gemeten, (630 - 690 kg/m3 voor droog vers hout)
Algemeen:Het geslacht Juglans omvat 21 soorten over het noordelijk halfrond, waarvan slechts één soort inheems is in Europa. Vanuit zijn natuurlijk verspreidingsgebied in het uiterste zuid-oosten van Europa en Voor-Azië is de notenboom door de legers van Alexander de Grote in de vierde eeuw voor Chr. verder naar Zuid-Europa gebracht. Vervolgens hebben de Romeinen de boom (evenals de Tamme kastanje – Castanea sativa) vanaf de tweede eeuw na Chr. nog verder verspreid over West- en Midden-Europa, de noten o.a. als voedsel voor hun manschappen. Het betekent dat het subfossiele hout van deze soort uit West- en Midden-Europa absoluut niet ouder kan zijn dan ca. 1800 jaar. (Juglans = Jovis glans, de eikel/zaadbal/noot van Jupiter, symbool van vruchtbaarheid, maar ook voedsel dat geschikt was voor de goden, regia = heerser of koninkrijk).
Techn. gegevens:Bij de vondst was dit hout doornat en antracietgrijs. Spint was nauwelijks meer aanwezig; de restanten ervan zijn verschrompeld tijdens het drogen. Het was zonder problemen te drogen en te bewerken. Na het drogen was de kleur overwegend lichtgrijs, met diepzwarte verkleuringen die doorgaans optreden parallel aan de groeiringen (net als soms bij veeneiken gebeurt). Het in het verse hout aanwezige looizuur is hiervan de oorzaak. Rond en binnen de zwarte verkleuringen is het hout nog redelijk gaaf, het lichtgrijze hout is soms vrij sterk aangetast. Tijdens het bewerken verspreidt het een geur als alle sub fossiele hout: een muffe modderlucht. Het is zachter en lichter dan gewoon notenhout.
Gebruik:Dit hout zou voor decoratieve toepassingen gebruikt kunnen worden, maar is hiervoor eigenlijk te zacht en bovendien te zeldzaam. Al in de vierde eeuw voor Chr. werd door de Griekse arts Hippocrates een afkooksel van de notenbolster tegen lintworm en andere wormaandoeningen aanbevolen.
[pakket ALV, maart 2015]

afdrukken        venster sluiten