Staal No. 0310:Podo
Botanische naam:Podocarpus sp.div.
Familie:Podocarpaceae
Nat. verspr. geb.:trop. Afrika
Vol. massa:400-600 kg/m3
Andere namen:yellow wood, muhumbu, musengera?
Techn. gegevens:Kleur lichtgeel, strogeel tot lichtbruin. Tamelijk zacht en licht. Draad recht, nerf tamelijk fijn tot fijn. Sterkte ongeveer als grenen. Niet duurzaam.
Droogt vrij snel met enige neiging tot trekken en scheuren, daarom bij kunstmatige droging temperatuur niet te hoog opvoeren. Gemakkelijk te bewerken en af te werken; goed te verven, te vernissen en te lijmen. Goed te impregneren. Bij het spijkeren en schroeven enige neiging tot splijten.
Gebruik:Timmerhout, binnenbetimmeringen, vloeren, meubels, boten, verpakkingsmateriaal voor voedingsmiddelen (is hars en reukvrij), draai en snijwerk, triplex. Mindere kwaliteiten voor kisten.
Opmerking:Podocarpaceae behoren tot de Coniferen, het hout heeft dus de structuur van naaldhout, hoewel sommige soorten smalle blaadjes i.p.v. naalden hebben. Podocarpus is een tropisch en subtropisch geslacht met talrijke soorten, verspreid over M. en Z.Amerika, Afrika, Aziƫ en Australiƫ. Vele soorten worden zeer grote bomen. Naar het hout zijn ze vaak moeilijk of in 't geheel niet te onderscheiden.
[pakket 45, maart 1959]

afdrukken        venster sluiten