Staal No. 0546:Petanang (Kapur-groep)
Botanische naam:Dryobalanops oblongifolia Dyer
Familie:Dipterocarpaceae
Nat. verspr. geb.:Mal. Schiereiland, Sumatra, Borneo
Herkomst monster:Indonesiƫ
Vol. massa:591-932 kg/m3
Andere namen:Borneo camphor wood; kamferhout; Sumatraans kamferhout
Algemeen:Petanang bevat kiezel en hoort tot duurzaamheids klasse III. Al naar de herkomst is gewicht en kwaliteit variabel.
Boomgegevens: Petanang is een sierlijke boom, tot 28 m hoog en 45 cm dik, met niet gegroefde, in dunne platen afschilferende schors en 12 tot 15 m boven de grond een aangezette donkere, dichte segmentvormige kroon vormt.
Techn. gegevens:Het spinthout is in het algemeen heldergeel tot bruin, terwijl het kernhout in verse toestand roserood tot roodbruin getint is.
Kapur is matig fijn van nerf, vast, sterk en matig hard. De draad is meestal recht en slechts zelden onregelmatig. Het hout vertoont overeenkomst met keroewing doch mist over het algemeen het harsachtige karakter. Kapur heeft vooral in verse toestand een kamferachtige geur; het is echter geen echt kamferhout.
Het droogt snel en goed; het heeft echter neiging daarbij te scheuren en te trekken. Drogen aan ongekantrechte platen heeft voorkeur boven bestek gezaagd hout. Vochtig hout veroorzaakt in contact met ijzer corrosie. Schroeven en spijkers houden goed. Hoewel gereedschappen tamelijk snel afstompen is kapur goed te bewerken. Vernis, verf en lijm houden goed. Eenmaal droog heeft kapur weinig neiging tot werken.
Gebruik:Kapur is toe te passen (mits goed droog) voor vrijwel alle doeleinden zowel voor binnen- en buitenwerk, ook voor kleren en boekenkisten.
Opmerking:Petanang hoort tot de kapur-groep (zie ook Staal No. 49); deze bestaat uit de volgende Dryobalanops-species:
D.abnormis Slooten, D.aromotica C.F.Gaertn. [nu D.sumatrensis]
D.beccarii Dyer, D.fusca Slooten, D.keithii Symington, D.oblongifolia Dyer, D.rappa Becc., D.lanceolata Burck
Volksnamen:kapur empedu, kapur paya, katur petanang,
keladan, keladan benang, k.jirak, kelansau,
kuras
[pakket 70, oktober 1980]

afdrukken        venster sluiten