Staal No. 0915:Robusta koffie
Botanische naam:Coffea canephora Pierre ex A.Froehner
Familie:Rubiaceae
Nat. verspr. geb.:laaglanden van tropisch Afrika
Herkomst monster:Bali
Vol. massa:+/- 750 kg/m3
Algemeen:De belangrijkste koffie soort is C.arabica. De tweede soort is C.canephora, met een hogere opbrengst per struik maar mindere kwaliteit. Een derde is C.liberica. In Ned. Indiƫ zijn ze alle drie aangeplant. C.arabica was populair omdat de bevolking graag thee zette van het blad, maar vanwege roest wordt meestal C.canephora geplant, met name in het laagland. Beide soorten tellen tal van cultivars: ook zijn er kruisingen. In cultuur wordt koffie teruggesnoeid tot struiken: bij vrije groei worden het kleine bomen.
Gebruik:Het hout is goed te drogen, mits het snel gebeurt, vanwege de kans op blauw. Fijn van structuur, met scherp gereedschap goed te bewerken en af te werken. Goed te lijmen en te verven. Nagels en schroeven voorboren. Geschikt voor divers klein werk. Op Bali worden grillige wortels en takken gebruikt als sokkel voor snijwerk.
Opmerking:Synoniem: Coffea robusta Linden
[pakket ALV, maart 2001]

afdrukken        venster sluiten