Verenigingsblad - aanvullingen detail
24 maart 2007  Een bezoek aan de Lumber Yard
Houtverzamelaar nummer: 175

Nelis Mourik bezocht het noordwesten van de staat Iowa in de VS. Hij verwachtte in deze ‘graanschuur van Amerika’ niet veel aan te treffen op houtgebied. Dat viel tegen, of mee.
Hij trof er in ieder plaatsje van enige omvang een ‘Lumber Yard’ achter de lokale Doe-Het-Zelf zaak: een hoge loods met een oppervlakte waar menig Nederlandse houthandel jaloers op zou zijn. Niet alle foto's hieronder konden bij het artikel in De Houtverzamelaar worden afgedrukt

Foto 1: Rekken vol in `n twee verdiepingen hoge stelling, met - letterlijk - alle soorten en maten

Foto 2: Pakketten met ‘Hemfir’ (gemengd hemlock en fir=dennen) vloer- en kaphout

Foto 3: Eiken (White oak - Quercus alba) zo ver het oog reikt. Foutvrije, bekantrechte delen, per stuk te koop, of op de gewenste lengte afgekort.

Foto 4: Essen (White ash - Fraxinus americana), 4 duim dik. Is een deel te breed, dan gaat hij voor de bandzaag, gewoon met de hand.

Foto 5: Werkelijk schitterende, foutvrije delen tulpenboomhout (Yellow poplar - Liriodendron tulipifera) tot 16 voet lang (4,80 m). Let op het groen-bruine kernhout.

Foto 6: ‘Shingle wood’. Op verschillende breedtes, maar gelijke lengtes afgekorte, half duimse plankjes Western red cedar (Thuja plicata).      

terug naar Houtverzamelaar aanvullingen