Staal No. A013:Grenen, Fins
Botanische naam:Pinus sylvestris L.
Familie:Pinaceae
Nat. verspr. geb.:Schotland, N , M en O Europa tot O Siberië
Herkomst monster:Finland
Vol. massa:600-700 kg/m3
Andere namen:mäntypuu (Fins)
Algemeen:Boomgegevens: Fins grenen is afkomstig van bomen die langzaam gegroeid zijn en dus fijne duidelijke jaarringen hebben. De stammen zijn zeer gaaf, echter niet zwaar (50 tot 60 cm), ze kunnen een hoogte van 35 m bereiken en tot op grote hoogte takvrij zijn.
Techn. gegevens:Het hout is geel tot geelachtig rood van kleur meteen 5 tot 7 cm geelwit spint, fijn en recht van draad, vrij licht, taai en glad, met een hoog harsgehalte en daardoor een fijne glans. Het is vast en tamelijk goed splijtbaar, tevens duurzaam. Wanneer het nog niet goed droog is heeft het neiging om te trekken, eenmaal goed droog, werkt het weinig meer.
Het laat zich zeer goed bewerken, schilderen, verven, olien, lakken en vernissen. De kunstmatige droging verloopt snel en gemakkelijk. Het kernhout is niet te impregneren.
Gebruik:Fins grenen komt in behoorlijke afmetingen als plaathout in de handel voor. Bouwhout, timmerwerk, scheepsbouw, scheeps-betimmeringen, wagonmakerij, meubelmakerij, muziekinstrumenten (klankborden), verder voor vaten voor droge stoffen enz.
[pakket Zie no 0065]

afdrukken        venster sluiten