Staal No. A027:Eiken, Frans
Botanische naam:Quercus sp.
Familie:Fagaceae
Nat. verspr. geb.:W-, M- en Z-Europa
Herkomst monster:Frankrijk
Vol. massa:700-750 kg/m3
Algemeen:In het Franse eikehout onderscheidt men twee soorten. Deze soort heeft licht geelbruin tot vleeskleurig hout met witachtig spint. Het is fijn van nerf en structuur, mooi en rechtdradig, taai en vast, werkt weinig en laat zich goed bewerken. Mits goed gedroogd, komt het 't Slavonische eikehout [staal A031] dicht nabij, zodat het vooral in de meubelindustrie zeer gezocht is voor blank werk. De mooiste stammen worden tot fineer versneden, omdat deze dan een extra prijs opleveren.
De andere soort, het Bourgondische, is donkerder van kleur, het is harder, vaster en taaier. Er zijn heel mooie stammen onder, maar over het algemeen zijn zij grover van nerf en zwaarder. Het wordt gezocht voor de vervaardiging van vaten voor vloeistoffen, traptreden, laddersporten en bouwconstructies. Het is geschikt voor meubel- en timmerwerk, echter niet als dit blank moet blijven. Goed te bewerken, beitsen, lakken en spuiten, duurzaam en werkt weinig.
Gebruik:Meubels en betimmeringen, parketvloeren en trappen, wagon en carrosseriebouw, bruggen, sluiswerken, wisselhouten bij de spoorwegen, biervaten, enz.
[pakket Zie no 0026]

afdrukken        venster sluiten