Staal No. A031:Eiken, Slavonisch
Botanische naam:Quercus robur L.
Familie:Fagaceae
Nat. verspr. geb.:W-, M-, Z- en O-Europa, Algiers, Tunis, Kaukasus, NO Klein Azië, N-Iran, ZW-Siberië tot Altai-gebe
Herkomst monster:Joego Slavie
Vol. massa:700-850 kg/m3
Andere namen:zomereik; Eiche (D); oak (Eng); chêne (Fr)
Algemeen:Slavonisch eiken heeft een zeer goede naam. Het is afkomstig van bomen uit Slavonië en Kroatië, die een hoogte van 40 meter en een ouderdom van 500 tot 1000 jaar kunnen bereiken. De stammen zijn zeer gaaf en leveren een uitstekend werkhout dat vooral in de meubel- en fineerindustrie zeer gezocht is (vooral voor blank werk).
Het wordt gesorteerd (op dosse, quarter en faux-quarter gezaagd) in gekantrechte delen en ribben ingevoerd, maar komt ook wel als plaathout in de handel voor. De mooiste stammen worden tot fineer versneden. Nederland betrok voor de oorlog uitsluitend hout van eerste kwaliteit, dat echter steeds zeldzamer wordt. Mede door onze deviezenpositie is het hout van na de oorlog dikwijls van veel mindere kwaliteit, grover, harder en zwaarder.
Techn. gegevens:Het hout is lichtbruin tot goud-geel van kleur, fijn van nerf en structuur, bijzonder rechtdradig en heeft een aangename zoetige geur. Het is duurzaam, taai tot enigszins bros, niet te zwaar, niet hard terwijl het over het algemeen zeer regelmatige jaarringen telt.
Het laat zich zeer goed en prettig bewerken en afwerken, zoals beitsen, roken, spuiten, lakken en in de was zetten.
Gebruik:Slavonisch eiken wordt hoofdzakelijk voor meubels, betimmeringen, parketvloeren e.d. toegepast, omdat het voor andere gebruiksdoeleinden te duur is.
[pakket Zie no 0027]

afdrukken        venster sluiten