Staal No. A034:Beuken, inlands
Botanische naam:Fagus sylvatica L.
Familie:Fagaceae
Nat. verspr. geb.:W , M en Z Europa
Herkomst monster:Nederland
Vol. massa:730 kg/m3
Algemeen:Veel van het inlands beukehout is afkomstig van laanbomen en dan vaak slecht van kwaliteit. Heeft vaak een (valse) rode kern, een gevolg van infectie. Deze kern is niet impregneerbaar en daarom voor dwarsliggers niet of minder geschikt; overigens heeft het op de kwaliteit geen invloed.
Techn. gegevens:Beuken is hard, zwaar, sterk, buig en drukvast, eerder bros dan taai, werkt erg en is zeer weinig duurzaam, behalve onder water.
Het trekt snel krom. Om dit tegen te gaan wordt het vaak gestoomd (Gestoomd wordt het rood van kleur en werkt het minder). Doordat het zeer gelijkmatig is kan het goed bewerkt worden. Speciaal voor draaien is het geschikt. Door de hardheid is het slecht te spijkeren. Ook wordt het veel voor buigwerk gebruikt (onder stoom goed te buigen). Kleuren en spuiten laat het zich goed.
Gebruik:Dwarsliggers, traptreden, drempels, parketvloeren, bestrating, meubels (vooral Weense gebogen stoelen), botervaatjes, spaken, blok en rijschaven, handvatten van gereedschap, speelgoed, huishoudelijke voorwerpen, slagersblokken, schaatsen enz.
Speciale toepassing: Beukehout wordt momenteel zeer veel gebruikt om het zogenaamde "Lignostone" te maken. Dit is gewoon beukehout dat in ketels wordt samengeperst, zodat van vaten enz. niets meer te vinden is en het hout zo hard als steen is geworden. Hierdoor is het vele malen duurzamer geworden en vrijwel niet meer aan slijtage onderhevig (wielen en kamraderen).
[pakket Zie no 0023]

afdrukken        venster sluiten