Staal No. A044:Populieren
Botanische naam:Populus alba L.
Familie:Salicaceae
Nat. verspr. geb.:Z- en M-Europa, N-Afrika, Kl. Azië en aangrenzende gebieden, Iran, Afganistan, Z Siberië, W-China.
Herkomst monster:Nederland
Vol. massa:450 kg/m3
Andere namen:peppel, witte abeel; cottonwood (USA)
Algemeen:Is in behoorlijke afmetingen verkrijgbaar. De homogene bouw maakt het bijzonder geschikt voor de vervaardiging van tekenborden en fineer, het kan (in tegenstelling met okoumé) koud geschild worden. Dit hout is voor vele doeleinden geschikt.
Techn. gegevens:Wit soms grauwachtig spint (en kernhout). Populieren is een zeer zachte, lichte, en boven de grond vrij duurzame houtsoort die weinig werkt. Het hout is reuk- en glansloos, vrij sterk en buigvast, taai noch bros.
Makkelijk splijtbaar en laat zich gemakkelijk bewerken. Bij het zagen wordt de vezel iets ruig en zoals bij vele zachte houtsoorten wanneer het hout kruisdradig is en de beitels niet goed scherp zijn, vezelt het nogal, terwijl het bijna niet te schrapen is. Laat zich gemakkelijk verven, beitsen en lakken.
Gebruik:Populieren wordt gebruikt voor klompen, triplex, meubelplaat, lucifers, houtwol en in de papierfabricage. Voor houtspaanwerk zoals mandjes voor aardbeien (chips) enz. Blindhout voor meubelen, troggen, kisten, kratten, enz en stelen voor landbouwgereedschappen, enz.
Opmerking:Veel gekweekt, ook in N.Amerika

Herdrukt 2004
[pakket Onbekend]

afdrukken        venster sluiten