Staal No. 0989:Monterey cipres, Macrocarpa (Z-Afrika, Nw-Zeeland)
Botanische naam:Cupressus macrocarpa Hartweg ex Gordon
Familie:Cupressaceae
Nat. verspr. geb.:Streek rond Monterey, California, Verenigde Staten
Herkomst monster:Arboretum 'Trompenburg', Rotterdam
Vol. massa:450 kg/m3
Algemeen:De natuurlijke opstanden van deze soort zijn gereduceerd tot slechts enkele 10-tallen hectares. In tegenstelling hiertoe wordt hij vooral op het zuidelijk halfrond intensief aangeplant t.b.v. de houtproduktie. Het zijn snelgroeiende bomen tot 20 -25 ( - 30) m hoog met stamdoorsneden tot 1 m. De boom heeft aanvankelijk een piramidale vorm, maar op latere leeftijd een vlakke kroon. Hij is in Nederland beperkt winterhard.
Techn. gegevens:Het kernhout is oranje tot rose-bruin, waardoor het enigszins afsteekt tegen het geel-bruine spint. Het hout uit plantages heeft vaak zeer brede groeiringen. De draad is recht, behalve bij de vele kwasten. Het is zonder problemen te drogen met een geringe vervorming en krimp. Het heeft nat, en ook nog iets tijdens het zagen, een aangename, ceder-achtige geur, die echter op den duur verdwijnt. Het laat zich gemakkelijk bewerken, hoewel de kwasten problemen geven en het snel splintert bij het afkorten. Het laat zich glad afwerken. Spijkers, schroeven, lijmen en lakken houden goed. Het is zacht en licht, maar sterk in verhouding tot zijn gewicht en tamelijk duurzaam.
Gebruik:Als timmerhout waar een duurzame houtsoort vereist is, zoals buitentimmer-werk, ramen, deuren, kozijnen en afrasteringen. Ook voor ‘rustieke’ meubelen.
[pakket 114, december 2005]

afdrukken        venster sluiten