Staal No. 0991:Veldesdoorn, Spaanse aak
Botanische naam:Acer campestre L.
Familie:Aceraceae
Nat. verspr. geb.:Europa, West-Aziƫ, behalve het uiterste noorden
Herkomst monster:Arboretum 'Trompenburg', Rotterdam / Gemeente Gouda
Vol. massa:690 kg/m3
Algemeen:De Veldesdoorn behoort samen met de Noorse esdoorn (A. platanoides, NEH. nr. 653) en de Gewone esdoorn (A. pseudoplatanus, NEH. nr. 642) tot de drie inheemse esdoornsoorten van Europa. De Veldesdoorn blijft echter kleiner (tot 10 - 20 ( - 25 ) m) met een kortere en dunnere stam. Hierdoor heeft het als handelshout veel minder waarde. Het is gemiddeld wel iets harder en zwaarder.
Techn. gegevens:Esdoornhout is bijna wit tot bruin-geel van kleur, waarbij zich geen spint aftekent. De draad is recht, de nerf zeer fijn. Aan de lucht droogt het langzaam, waardoor het al enigszins verkleurt; alleen snel, kunstmatig gedroogd esdoorn blijft blank. Tijdens het drogen werkt het aanmerkelijk. Het hout is tamelijk hard, maar goed te bewerken en zeer glad af te werken. Het is niet duurzaam.
Gebruik:In gesnoeide vorm vaak voor hagen en wegens het vermogen veel wortelopslag te vormen voor hakhout. Het hout voor draai- en snijwerk, wegens zijn grotere dichtheid ook voor blokfluiten, borstelruggen, keukengerei en dergelijke. Brandhout.
[pakket 114, december 2005]

afdrukken        venster sluiten