Staal No. 0992:Honderdjarige aloë, Adamsnaald (NL.),
Botanische naam:Agave americana L.
Familie:Agavaceae
Nat. verspr. geb.:Oostelijk Mexico
Herkomst monster:Algarve, Portugal (langs de Atlantische kust)
Vol. massa:210 kg/m3
Andere namen:Centuryplant (E.), Pita, Piteira (Sp.,Port.), Maguey (Mex.)
Algemeen:Agaves zijn succulente planten met grote bladkransen, sommige op een zeer korte stam. De bladeren van deze soort zijn blauw- tot grijsgroen, 1 - 2½ m lang, tot 30 cm breed en tot 10 cm dik. Na 8 - 20 jaar (en geen 100!) verschijnt een frisgroene bloemstengel van 5 - 14 m lengte en 10 - 20 cm doorsnede met tientallen zijtakken met aan de uiteinden daarvan de bloemen. Na de vruchtrijping sterft de plant af, waarna alle delen verdrogen. De monsters van deze soort zijn afkomstig van de verdroogde bloemstengels.
Techn. gegevens:De structuur van het ‘hout’ heeft grote overeenkomst met dat van palmen (fam. Palmae), met vaatbundels in een vezelloos grondweefsel. Door de snelle groei is het echter veel lichter en zachter. De kern van het ‘hout’ is vers roomwit van kleur. Na droging (bij voorkeur snel) is het vaak door schimmelaantasting verkleurd naar grijs- tot roodbruin, omdat het veel zetmeel bevat. De krimp is gering, de kern wat meer dan de rand. Het laat zich zeer gemakkelijk bewerken, het vraagt wel scherp gereedschap en extra aandacht vanwege de geringe dichtheid. Bewerking geeft veel stof (afzuiging!). Het is niet duurzaam en moet droog worden bewaard om insektenaantasting te voorkomen.
Gebruik:Het ‘hout’ voor tijdelijke lichte constructies. Andere Agavesoorten voor alcohol-houdende drank (pulque, mezal, tequila) uit de steel van de afgeneden jonge bloeiwijze en textielvezel (sisal, henequen, maguey) uit blad en bast.
Opmerking:Volumieke massa: Kern: 110 - 150 kg/m3, rand: 230 - 290 kg/m3, gemidd.: 210 kg/m3
[pakket 114, december 2005]

afdrukken        venster sluiten