Staal No. 0993:Sapodilla, Chicle, Chico
Botanische naam:Manilkara zapota (L.) P. Royen
Familie:Sapotaceae
Nat. verspr. geb.:M.-Amerika van Mexico tot in N.-Zuid-Amerika, W.-Ind. Eilanden
Herkomst monster:Mexico
Vol. massa:1100 kg/m3 gemiddeld
Algemeen:Een grote en aanzienlijke, altijdgroene boom tot 30 m of hoger met een stamdiameter tot 1 m. Tot voor kort was deze soort een belangrijke bron van ‘chicle’, een witte latex, en het hoofdbestanddeel van kauwgom. Hiertoe werden de bomen om de 2 à 3 jaar getapt, iets wat reeds door de Azteken en Maya’s werd gedaan. De gom heeft nu een langs chemische weg verkregen vervanger. De boom levert ook smakelijke vruchten.
Techn. gegevens:Het donkerrode tot roodbruine kernhout is niet scherp gescheiden van het roze spint. De draad is doorgaans recht, de nerf fijn. Het hout is zeer hard, zeer zwaar, zeer sterk en duurzaam. Het droogt zonder veel vervorming en krimp. Het laat zich niet gemakkelijk bewerken en heeft de neiging tot splinteren en inspringen. Het stof irriteert de luchtwegen. Het hout kan glad worden afgewerkt.
Gebruik:In zijn groeigebied voor zware constructies, industriële vloeren, dwarsliggers, handvatten, schietspoelen, linealen en soms meubelen. Door zijn hoge duurzaamheid is het zeer geschikt voor buitentoepassingen, zoals bijv. tuinmeubelen.
[pakket 115, juni 2006]

afdrukken        venster sluiten