Staal No. 0002:Slangehout
Botanische naam:Loxopterygium sagotii Hook.f.
Familie:Anacardiaceae
Nat. verspr. geb.:Guyana's, Venezuela
Herkomst monster:Suriname
Vol. massa:kg/m3
Andere namen:snakewood
Algemeen:De boom die een lengte van ca 28 m kan bereiken komt niet zeer zeldzaam voor, zodat dit hout in flinke afmetingen verkrijgbaar is.
Door afwisselend lichte en donkere lagen ontstaat een fraaie tekening waardoor het voor meubelen en betimmeringen geschikt is. Soms ontbreken de donkere lagen en is het hout zelf meer grijsbruin, het heeft dan zijn waarde als sierhout verloren. Wanneer de tekening goed uitkomt is slangehout een der mooiste en edelste houtsoorten. Hieruit volgt dat dit hout in verschillende kwaliteiten verhandeld kan worden, het wordt dan ook steeds op kleur gekeurd.
Techn. gegevens:Het spint is bruingrijs; het kernhout geelbruin tot roodachtig bruin, met daarin afwisselend lagen van harder donker geelbruin weefsel voor. Het is een sterke, matig harde, matig duurzame en vrij zware tot zware houtsoort. Fijn van nerf, dikwijls kruisdradig, soms gegolfd.
Gemakkelijk te bewerken. Is goed te schaven, hoewel de gereedschappen vrij snel bot worden. Laat zich goed politoeren en lakken.
Gebruik:Het mooi gevlamde hout wordt gebruikt voor meubelen en betimmeringen, verder is het geschikt voor boten, wagon en carrosseriebouw, parketvloeren, enz.
[pakket 13, 1948]

afdrukken        venster sluiten