Staal No. 0974:Sneeuwklokjesboom (Nl.)
Botanische naam:Halesia monticola (Rehder) Sarg.
Familie:Styracaceae
Nat. verspr. geb.:Gebergten in het Z.O. van de Verenigde Staten
Herkomst monster:Dubbeldam
Vol. massa:600 kg/m3
Andere namen:Mountain Snowdrop Tree, Mountain Silver Bell Tree (V.S.)
Algemeen:Er zijn in Nederland twee Halesia soorten in cultuur, nl. H. carolina L. en H. monticola. De eerste is een struikvormige soort, de tweede, de soort van dit monster, wordt groter en bereikt de afmetingen van een kleine boom. Deze soort wordt ook wel gezien als een variƫteit van de eerste en heet dan Halesia carolina L. var Monticola Rehder. Een andere synoniem is Halesia tetraptera J. Ellis var. Monticola (Rehder) Reveal & Seldin. In het voorjaar zijn ze rijk behangen met witte, klokvormige bloempjes.
Techn. gegevens:Van de meestal dunne stammen bestaat een groot deel uit spint, dat creme-kleurig tot bijna wit is en scherp gescheiden is van het licht- tot kaneel-bruine, niet egaal gestreepte kernhout. Het hout droogt snel zonder problemen en gedraagt zich daarna stabiel. Het laat zich gemakkelijk bewerken. De nerf is matig fijn, de draad recht; het is echter kort en broos. Het hout is niet duurzaam.
Gebruik:Aanplant in parken en tuinen voor de aparte bloeiwijze. Gebruik van het hout is niet bekend, maar het decoratieve kernhout kan goed worden toegepast voor kleine werkstukken waarbij het niet op sterkte aankomt.
[pakket ALV, maart 2005]

afdrukken        venster sluiten