Staal No. 0975:Boerenjasmijn
Botanische naam:Philadelphus × hybride
Familie:Hydrangeaceae (soms ook geplaats in Philadelphaceae)
Herkomst monster:Dordrecht
Vol. massa:860 kg/m3
Algemeen:Philadelphus is een geslacht van sierlijk en geurig bloeiende struiken, waarvan in Nederland P. coronarius L. de bekendste soort is. Het geslacht heeft zijn verspreidingsgebied over het gehele gematigde noordelijk halfrond. Er bestaan talloze cultivars en hybriden met grotere of gevulde bloemen. Het is onbekend van welke hybride dit monster is gezaagd. De struik was rond de vijftig jaar oud, een zeldzaamheid, omdat voor een gegarandeerde bloei een jaarlijkse snoei noodzakelijk is.
Techn. gegevens:Het hout is strogeel van kleur, waarbij geen spint of kern is te onderschei-den. Elke andere kleur is het gevolg van een aantasting. Het hout droogt langzaam, maar zonder problemen als de dunne stammetjes éénmaal over het hart zijn opgezaagd. Na het drogen gedraagt het zich stabiel. Het hout is hard, maar redelijk goed te bewerken, hoewel het wel inspringt bij het schaven. Het is zeer glad af te werken. De nerf is zeer fijn, de draad meestal recht, hoewel vaak draaigroei naar links voor komt. Het is niet duurzaam; door het vele snoeien is het vaak al aangetast als het nog op stam staat, want door het voze merg dringen schimmels, houtboorders en andere insekten gemakkelijk naar binnen.
Gebruik:Het hout kan voor dezelfde doeleinden worden gebruikt als Palmhout (Buxus), dus voor klein sierwerk, hoewel de afmetingen kleiner zijn.
[pakket ALV, maart 2005]

afdrukken        venster sluiten