Staal No. 0978:Beefwood
Botanische naam:Casuarina cunninghamiana Miq.
Familie:Casuarinaceae
Nat. verspr. geb.:Noord- en Oost-Australië, voornamelijk New South-Wales
Herkomst monster:Algarve, Portugal
Vol. massa:800 - 1000 kg/m3
Andere namen:River She-oak (Austr.)
Algemeen:Snelgroeiende boom tot 30 m hoog met zeer soepele, naaldachtige, groene twijgen die de functie van bladeren hebben overgenomen. In N.S.-Wales beschermd.
Techn. gegevens:Het kernhout, dat zich pas op latere leeftijd vormt, is roodbruin tot donker-bruin en soms scherp, soms niet scherp gescheiden van het veel lichter gekleurde, tot 10 cm dikke spint, waarvan in hoofdzaak deze monsters zijn gemaakt. De nerf is fijn tot matig fijn, de draad recht tot golvend. Wegens zijn hoge dichtheid is het (kern)hout zowel moeilijk te drogen (vervormen en scheuren) als te bewerken. Desondanks is het matig duurzaam. Het spint lijkt wat betreft uiterlijk, kleur en bewerking veel op beuken. Om reden van de grote stralen wordt dit hout in Australië “oak” genoemd.
Gebruik:De boom voor bodemversteviging langs rivieroevers, als schaduwboom en als windhaag. Het hout (in Austr.) voor (afrasterings)palen, vloeren, vatdeksels en -bodems, gereedschapsstelen, draai- en snijwerk. Vroeger ook voor ossenjukken en dakshingles.
Opmerking:Dit hout is in eerste instantie abusievelijk als Casuarina equisetifolia uitgegeven.
[pakket ALV, maart 2005]

afdrukken        venster sluiten