Staal No. 0902:?Chinese Cedrela? (Nl.),
Botanische naam:Toona sinensis (A.Juss.) M.Roemer
Familie:Cedrela sinensis A.Juss., Cedrela serrata Royle
Nat. verspr. geb.:N.- en W.-China, Z.- en Z.O.-Aziƫ tot op Java en Borneo
Herkomst monster:Arboretum ?De Dreijen?, Wageningen
Vol. massa:270 ? 530 kg/m3 luchtdroog
Andere namen:?Chinese Mahogany? (Eng.)
Algemeen:De meest winterharde Meliaceae. Snelgroeiende boom, in Nederland tot ca. 6 m, in China tot 20 m hoog, met een donkere, diepgegroefde stam en tot 0,6 m lange, geveerde bladeren. De geurige, witte bloemen hangen in lange trossen. Opmerkelijk is dat de boom zowel op Java als in Nederland gedijt! Hij blijkt zeer resistent tegen insecten en ziekten.
Techn. gegevens:Het lichtrode tot rood-bruine kernhout is vrij scherp gescheiden van het grijs-witte tot rose spint. De draad is vaak gegolfd of kruisdradig, de nerf is tamelijk grof. Het hout droogt snel en gemakkelijk met slechts lichte vervorming en krimp (rad. 1,1 %, tang. 2,7 %). Het kruidig geurende hout is gemakkelijk te bewerken en glad af te werken. Een nadeel is dat het vrij zacht is. Het is tamelijk duurzaam.
Gebruik:De boom als straatboom (Europa, voor bloei en herfstkleuren) en schaduwboom (Z.O.-Aziƫ). In China worden de jonge bladeren en scheuten gekookt gegeten als groente. Het hout voor meubels, binnenbetimmeringen en andere decoratieve toepassingen, ramen en kozijnen. Ook wordt het bij tempels verbrand voor de geur.
[pakket ALV, april 2007]

afdrukken        venster sluiten