Staal No. 0999:Knoptaxus (Nl.), Plum Yew (Eng.)
Botanische naam:Cephalotaxus harringtonia (Forbes) K.Koch
Familie:Cephalotaxaceae
Nat. verspr. geb.:Midden-China, Japan
Herkomst monster:Pinetum 'Blijdenstein', Hilversum
Vol. massa:600 - 700 kg/m3 (luchtdroog, aan de monsters gemeten)
Andere namen:Cephalotaxus pedunculata Siebold & Zucc.
Algemeen:De knoptaxus is een altijdgroene, schaduwminnende, tweehuizige, dichte struik of pyramidale boom tot 12 m hoog. In cultuur meestal lager en slechts een struik. De naalden zijn 2-rijig, 30 - 60 mm lang. Het geslacht is nauw verwant aan Torreya (NEH.nr. 809), een geslacht uit de familie Taxaceae. De vruchten lijken op kleine pruimen (20 - 25 mm lang), met één zaad, maar hier geheel omsloten door de zaadrok. Ook het hout vertoont overeenkomst, maar is in tegenstelling tot Torreya reukloos. In Nederland redelijk winterhard.
Techn. gegevens:Het hout is blank-geel tot bruin-geel van kleur en vertoont geen kernhout. In de vaak overhangende takken wordt veel drukhout gevormd, wat zich uit als brede, donkere gedeelten in de groeiringen. De draad is recht, de nerf zeer fijn. Het is voor een naaldhoutsoort zwaar, hard en vast. Het droogt langzaam, ondanks het drukhout echter zonder veel vervorming. Het is goed te bewerken, hoewel het gemakkelijk inspringt bij tegendraads schaven. Het is goed te lijmen en zeer glad af te werken. Het is waarschijnlijk tamelijk duurzaam. Het monsterhout is afkomstig van een mannelijke (NEH. nr. 999A) en een vrouwelijke struik (NEH. nr. 999B), er is echter geen verschil in houteigenschappen geconstateerd.
Gebruik:De struik om zijn sierwaarde. Gebruik van het hout wordt beperkt door de kleine afmetingen: in China plaatselijk voor allerhande kleine voorwerpen. Het is zeer geschikt voor draaiwerk.
Opmerking:De monsters zijn uitgegeven onder de nummers 999A en 999B, respectievelijk afkomstig van een mannelijke struik en van een vrouwelijke struik. Het hout vertoonde echter geen enkel verschil - wat betreft uiterlijk niet en wat betreft eigenschappen niet.
[pakket Jubileumpakket, april 2007]

afdrukken        venster sluiten