Staal No. 1004:Pao tong shu (Chin.), Chinese drakenboom
Botanische naam:Paulownia spec., vermoedelijk P.fortunei (Seemann) Hemsley en/of P. elongata S.Y.Hu
Familie:Scrophulariaceae / Paulowniaceae
Nat. verspr. geb.:China, Taiwan. Steeds meer aanplant t.b.v. houtproductie, ook elders
Herkomst monster:China, provincie Anhui, district Guichi
Vol. massa:260 - 320 kg/m3 (luchtdroog, aan het monster gemeten)
Algemeen:Het geslacht Paulownia telt 7 soorten, alle voorkomend in China. Het zijn snel groeiende bomen die echter niet erg hoog worden (tot max. 15 m). Zij hebben grote bladeren en dragen bloemen die veel gelijkenis vertonen met Leeuwebekjes en Vingerhoedskruid.
Techn. gegevens:Vers is het hout van Paulownia blank; bij het ouder worden verkleurt het naar een bleek-rose-grijze tint. Kernhout is niet te onderscheiden. De draad is recht, de nerf matig grof. Dit hout lijkt sterk op dat van Staal No. 486, Kiri (P. tomentosa), maar het onderscheidt zich ervan door meer rijen vroeghoutvaten. Het is tamelijk taai, en sterk in verhouding tot het gewicht. Het droogt zeer snel en krimpt daarbij weinig. Daarna gedraagt het zich zeer stabiel. Het hout is splijtvast. Het is tamelijk duurzaam, mits niet in contact met de grond. Het heeft een relatief hoge ontbrandingstemperatuur (pas bij 420 C).
Gebruik:De boom ook om zijn sierwaarde. Het hout voor meubelen, muziekinstrumenten, houten slippers, gelamineerde spanten, kisten, kratten (de toepassing van het monsterhout), thermische isolatie.
[pakket ALV, april 2007]

afdrukken        venster sluiten