Staal No. 1009:(Chinese) Knoptaxus (Nl.), Chinese Plumyew (Eng.)
Botanische naam:Cephalotaxus fortunei Hook.
Familie:Cephalotaxaceae
Nat. verspr. geb.:Midden- en Z.W.-China
Herkomst monster:Pinetum 'Blijdenstein', Hilversum
Vol. massa:600 - 700 kg/m3 (luchtdroog)
Algemeen:De Chinese knoptaxus is een altijdgroene, schaduwminnende, tweehuizige, brede, bossige struik of kleine boom tot 9 m hoog. In cultuur meestal lager en slechts een brede struik. De naalden zijn 2-rijig, 50 – 90 mm lang. Het geslacht is nauw verwant aan Torreya (NEH.nr. 809), een geslacht uit de familie Taxaceae. De vruchten lijken op kleine pruimen (20 - 30 mm lang), met één zaad, maar hier geheel omsloten door de zaadrok. Ook het hout vertoont overeenkomst, maar is in tegenstelling tot Torreya reukloos. In Nederland matig winterhard.
Techn. gegevens:Het hout is blank-geel tot bruin-geel van kleur en vertoont geen kernhout. In de vaak overhangende takken wordt veel drukhout gevormd, wat zich uit als brede, donkere gedeelten in de groeiringen. De draad is recht, de nerf zeer fijn. Het is voor een naaldhout-soort zwaar, hard en vast. Het droogt langzaam, ondanks het drukhout echter zonder veel vervorming. Het is goed te bewerken, hoewel het gemakkelijk inspringt bij tegendraads schaven. Het is goed te lijmen en zeer glad af te werken. Het is waarschijnlijk tamelijk duurzaam.
Gebruik:De struik om zijn sierwaarde. Gebruik van het hout wordt beperkt door de kleine afmetingen: in China plaatselijk voor allerhande kleine voorwerpen. Het is zeer geschikt voor draaiwerk.
[pakket ALV, april 2007]

afdrukken        venster sluiten