Staal No. 1018:Zwepenboom (Nl.), Hackberry, Sugarberry (V.S.)
Botanische naam:Celtis occidentalis L.
Familie:Ulmaceae
Nat. verspr. geb.:Oosten en midden van de Verenigde Staten
Herkomst monster:Arboretum 'De Dreijen', Wageningen (vgl. Staal No. 746)
Vol. massa:700 - 800 kg/m3 (luchtdroog, gemeten)
Algemeen:In het wild een boom van 20 tot soms 40 m hoog, in cultuur tot slechts 10 à 12 m met een hoge, afgeronde kroon en een rechte stam, die in het wild een diameter kan bereiken van 0,5 - 0,9 m, in cultuur beduidend dunner. In zijn jeugd is de bast glad, op latere leeftijd bezet met grillig verlopende kurklijsten. De boom vormt veel heksenbezems.
Techn. gegevens:Het grijs-gele kernhout vertoont weinig kleurverschil met het spint. De draad is recht tot onregelmatig, de nerf tamelijk grof. Het (in Nederland gegroeide) hout moet vrij snel worden gedroogd om aantasting en verkleuring door schimmels te voorkomen. Hierbij heeft het een zeer sterke neiging tot vervormen. Het is hard, taai en sterk en bewerkt daardoor niet gemakkelijk. Laat zich goed lijmen. Het is niet duurzaam.
Gebruik:In Nederland zou het voor dezelfde doeleinden kunnen dienen als in de V.S. (maar het aanbod is hier nihil): meubels, sporttoestellen, carrosserie├źn, vaten, kisten, kratten, kleine voorwerpen zoals (keuken)gereedschap, multiplex. Het kan bovendien voor dezelfde doeleinden worden gebruikt als Iepen.
[pakket ALV, april 2007]

afdrukken        venster sluiten