Staal No. 1017:Rotsheide (Nl.), Japanese Pieris, Jap. Andromeda
Botanische naam:Pieris japonica (Thunb.) D.Don ex G.Don
Familie:Ericaceae
Nat. verspr. geb.:Japan, Oost-China, Taiwan
Herkomst monster:Arboretum 'Trompenburg', Rotterdam en 'De Dreijen', Wageningen
Vol. massa:550 - 620 kg/m3 (luchtdroog, gemeten)
Andere namen:Andromeda japonica Thunb.
Algemeen:Dichte, wintergroene struik tot maximaal 3 m hoog met een ronde kroon. De dunne stammen hebben een rood-bruine, afschilferende bast. Langwerpige bladeren staan in kransen aan de uiteinden van de takken en kleine klokvormige bloempjes hangen in trossen naar beneden. De soort heeft tientallen cultivars.
Techn. gegevens:Het hout is crèmekleurig tot lichtbruin. Bij dikkere stammetjes is enig kleurverschil zichtbaar tussen spint en kernhout. Een soms aanwezige donkerbruine kern is het gevolg van een aantasting. De draad is recht, maar ook vaak onregelmatig als gevolg van bochtige groei, de nerf is fijn. Het hout droogt zonder problemen en scheurt daarbij niet, mits het eerst over het hart is gezaagd. Het laat zich gemakkelijk bewerken en glad afwerken. Het is niet duurzaam. Het heeft veel overeenkomsten met het hout van Rhododendron-soorten (vergelijk R. ponticum, NEH. nr. 725).
Gebruik:De struik om zijn sierwaarde. Het hout wordt wegens de geringe afmetingen niet gebruikt. Het lijkt zeer geschikt voor fijn snijwerk.
[pakket ALV, april 2007]

afdrukken        venster sluiten