Staal No. 1039:Winterlinde, Kleinbladige linde
Botanische naam:Tilia cordata Miller
Familie:Tiliaceae (APG II: Malvaceae)
Nat. verspr. geb.:Europa, behalve het uiterste noorden en zuiden
Herkomst monster:Arboretum 'Belmonte', Wageningen
Vol. massa:(520-) 540 (-560) kg/m3 bij 12 % vochtgehalte
Algemeen:Het geslacht Tilia omvat 45 soorten, waarvan er 5 inheems zijn in Europa. De Winterlinde blijft met een hoogte van 20 - 25 m, soms tot 32 m, iets kleiner dan de Zomerlinde (T. platyphyllos, NEH. nr. 966). Zoals de Nederlandse naam al aangeeft, blijft ook het blad kleiner.
Techn. gegevens:Linden is in zijn algemeenheid zeer lichtbruin tot vuilwit van kleur en er is geen verschil zichtbaar tussen spint en kern. De draad is recht tot licht kruisdradig, de nerf is fijn en gelijkmatig. Het droogt matig snel met enige neiging tot vervorming. Eenmaal droog is het zeer vormvast. Het hout is licht en zacht, maar vast door een homogene opbouw, waardoor het zich in alle richtingen gemakkelijk laat bewerken en snijden. Soms vertoont het de eigenschap wollig te zijn. Linden heeft vaak een ‘oude, stoffige’ geur als gevolg van bepaalde vluchtige inhoudsstoffen. Het is niet duurzaam.
Gebruik:Gietmodellen, tekenborden, snij- en beeldhouwwerk, profiellijsten, speelgoed, keukengerei, piano- en traporgeltoetsen en -kasten (overgefineerd).
[pakket ALV, maart 2008]

afdrukken        venster sluiten