Staal No. 1041:Aziatische berk
Botanische naam:Betula platyphylla Sukaczev
Familie:Betulaceae
Nat. verspr. geb.:N.O.-Azië
Herkomst monster:Arboretum 'Belmonte', Wageningen
Vol. massa:700 kg/m3 (luchtdroog, gemeten)
Algemeen:Het geslacht Betula omvat 35 soorten, alleen op het noordelijk halfrond. Deze soort is een grote boom met een witte bast. Hij staat botanisch zeer dicht bij Betula pendula (Ruwe berk), maar heeft grotere bladeren (40 - 80 mm). Hij is zelden in cultuur.
Techn. gegevens:Voor Berken geldt een algemene beschrijving (op een enkele uitzondering na, zoals B. alleghaniensis, Yellow birch, NEH.nr 852). Het is wit tot zeer lichtbruin van kleur en het spint is niet van het kernhout te onderscheiden. Het lichtbruine hout dat soms in de kern ontstaat, is niet het kernhout, maar eerder het gevolg van een aantasting. De draad is recht, soms kruisdradig, de nerf is fijn. Het droogt snel met enige neiging tot vervorming. Het laat zich goed bewerken, maar een kleine snijhoek wordt aanbevolen om inspringen te voorkomen bij een warrige of golvende draad rond kwasten. Ook laat het zich goed lijmen en afwerken. Het hout is niet duurzaam.
Gebruik:Betimmeringen, meubels, parket, allerhande gebruiksvoorwerpen, zoals bijv. tennisrackets, saté- en ijsstokjes, borstelruggen, lepels, snijplanken, speelgoed. Het is een belangrijke houtsoort voor de fabricage van triplex.
[pakket ALV, maart 2008]

afdrukken        venster sluiten