Staal No. 1047:Ipê tarumã
Botanische naam:Qualea cf. megalocarpa Stafleu
Familie:Vochysiaceae
Nat. verspr. geb.:Brazilië (Espirito Santo, Minas Gerais)
Herkomst monster:Brazilië
Vol. massa:970 - 1000 kg/m3 (luchtdroog)
Algemeen:Het geslacht Qualea omvat een kleine 60 soorten, alle voorkomend in tropisch Amerika. Slechts enkele hiervan hebben een zo hoge volumieke massa van rond de 1000 kg/m3. Deze soort is een kleine boom van slechts 7 - 14 m hoog met een smalle, ijle kroon en een tamelijk rechte, cylindrische stam met een diameter van 0,30 - 0,45 m. Hij vertoont een uitbundige bloeiwijze van geel met witte bloemen in eindstandige pluimen.
Techn. gegevens:Het kernhout is middelbruin en vertoont een flauwe streeptekening. De draad is recht tot kruisdradig, de nerf is matig grof. Het hout vertoonde geen vervormingen na versneld drogen. Het is zwaar en hard, maar desondanks met scherp gereedschap goed te bewerken en glad af te werken. Het verspreidt hierbij een aangename geur. Het heeft een hoge slijtvastheid en is tamelijk duurzaam.
Gebruik:Het hout wordt alleen in zijn productiegebied gebruikt in de bouw, in allerlei afmetingen zoals balken, planken en latten. Verder voor meubels, gereedschapheften, onderstellen van karren, kisten en kratten. Ook voor brandhout en houtskool. De geringe diameter van de stam beperkt het gebruik.
[pakket ALV, maart 2008]

afdrukken        venster sluiten