Staal No. 1030:Castanha rosa
Botanische naam:Pouteria oppositifolia (Ducke) Beahni
Familie:Sapotaceae
Nat. verspr. geb.:Tropisch Zuid-Amerika
Herkomst monster:Deelstaat Para, Braziliƫ (FSC)
Vol. massa:830 - 860 kg/m3
Algemeen:Het geslacht Pouteria vormt geen natuurlijke eenheid, hoewel het hout van de diverse soorten erg overeenkomt. In de deelstaat Para komt de boom vrij algemeen voor en daar wordt hij ook groot, zodat het hout in grote maten verkrijgbaar is.
Techn. gegevens:Castanha rosa lijkt op Bolletrie (Manilkara bidentata, NEH.nr. 112 en M. huberi , NEH.nr. 206), maar is wat lichter en iets zachter. Het hout van de vele Pouteria-soorten lijkt op elkaar: het is bruin-grijs tot roze-grijs en rood-bruin. Kernhout en spint zijn niet duidelijk van elkaar te onderscheiden. De draad is recht, de nerf is fijn. Het hout is vast en hard. Machinaal bewerken is vrij gemakkelijk en ook laat het zich goed lijmen. Het hout kan zeer glad worden afgewerkt en gepolijst.
Gebruik:In verband met de goede weerstand tegen aantasting is dit hout geschikt voor constructies in de open lucht: gevelbetimmeringen, kozijnen, tuinmeubelen, loopdekken; gezien de niet al te hoge volumieke massa ook voor meubelen en timmerwerk binnenshuis.
[pakket 117, september 2007]

afdrukken        venster sluiten