Staal No. 1001:Kolchische esdoorn
Botanische naam:Acer cappadocicum Gled. 'Rubrum'
Familie:Aceraceae
Nat. verspr. geb.:Turkije, Kaukasus, W.-Aziƫ tot in de Himalaya
Herkomst monster:Zwolle
Vol. massa:660 kg/m3 (luchtdroog, aan de monsters gemeten)
Andere namen:A. laetum C.A. Mey
Algemeen:Een matig hoge esdoornsoort (tot max. 25 m) met een dichte, bolvormige kroon op een korte stam. Zijn blad heeft 5 of 7 scherp toelopende lobben met gave randen.
Techn. gegevens:Het hout van deze soort verschilt niet wezenlijk van de in de handel gangbare Europese esdoornsoorten. Het is mooi blank en gelijkmatig van structuur. De draad is recht, soms golvend of onregelmatig, de nerf fijn. Het droogt aan de lucht vrij snel, met als voordeel dat de blanke kleur behouden blijft. De krimp van nat tot luchtdroog bedraagt tangentiaal ca. 5 %. Nat is het soms wollig, maar met scherp gereedschap goed te zagen. Droog laat het zich gemakkelijk bewerken, hoewel het soms inspringt bij onregelmatige draad en splintert bij het afkorten. Het is niet duurzaam.
Gebruik:De boom is in zijn natuurlijk verspreidingsgebied als houtproducent van weinig of geen betekenis. Dit is opmerkelijk, omdat dit goede hout voor dezelfde toepassingen zou kunnen dienen als Europees esdoorn, zij het in kortere afmetingen.
[pakket 120, december 2008]

afdrukken        venster sluiten