Staal No. 1060:Guácima (Mex.), Mutambo (Braz.), Bastard cedar, West-Indian elm
Botanische naam:Guazuma ulmifolia Lam.
Familie:Sterculiaceae
Nat. verspr. geb.:Van Mexico en het Caribisch gebied tot in Bolivia en Zuid-Brazilië
Herkomst monster:Botanische Tuin T.U. Delft (tropische kas)
Vol. massa:600 - 650 kg/m3 (droog, Z-Amerika), 500 - 550 kg/m3 (droog, monsters)
Algemeen:Guazuma is een geslacht met 4 soorten, voorkomend in tropisch Amerika. Dit is een snelgroeiende boom tot 20 (- 30) m hoog met een brede kroon en een stamdiameter tot 0,6 (- 0,8) m. In Brazilië wat kleiner. De bast is ruw, vezelig, 5 - 10 mm dik, grijs-bruin. Blad afwisselend geplaatst, enkelvoudig, sterk lijkend op dat van een iep (ulmifolia!), 120 x 50 mm. Bloeiwijze een tot 250 mm lange tuil met kleine, gele bloempjes. Vrucht bolvormig, 25 mm met veel zaden in een slijmerige pulp.
Techn. gegevens:Het hout is geel-wit tot zeer licht-roze van kleur en vertoont geen verschil tussen kernhout en spint. De draad is recht, de nerf is matig grof tot matig fijn. Het hout is matig hard en matig sterk. Bij nat zagen gedraagt het zich wollig. Het droogt gemakkelijk; de krimp is gering met weinig vervorming. Droog hout is goed te zagen, te schaven, af te korten, te lijmen en te schuren. Het stof blijkt irritatie aan de ogen op te kunnen wekken bij personen die hiervoor gevoelig zijn. Het is alleen duurzaam onder dak.
Gebruik:Het hout voor vaten, geweerkolven (in Brazilië), binnenbetimmeringen en andere constructies onder dak, eenvoudig meubilair, algemeen timmerhout, kisten en papierpulp. Tevens levert het een goede kwaliteit houtskool voor de productie van kruit. De bast levert een lange vezel voor de fabricage van touw.
[pakket ALV, maart 2009]

afdrukken        venster sluiten