Staal No. 1007:Kaukasische peer (Nl.), Caucasian pear (Eng.), Groesja kaukazskaja (Russ.)
Botanische naam:Pyrus caucasica Fed.
Familie:Rosaceae, onderfamilie Pomoideae
Nat. verspr. geb.:Balkan, Oekraïne, Georgië, Kaukasus, N.O.-Turkije
Herkomst monster:Arboretum ?Hemelrijk?, Essen (België)
Vol. massa:700 kg/m3 (luchtdroog, aan het monster gemeten)
Andere namen:Pyrus communis L. subsp. caucasica (Fed.) Browicz
Algemeen:De Kaukasische peer is onder zijn (botanische) soortgenoten een grote boom tot meer dan 20 m hoog met een zuil- tot kegelvormige kroon en een rechte, ook in de kroon rechtdoor groeiende stam. Hij wordt gezien als één van de voorouders (samen met Pyrus pyraster, de Wilde peer) van onze eetbare perenrassen (Pyrus communis, de Gewone peer). De boom onderscheidt zich van de andere soorten door zijn grootte, zijn gave bladrand en dofbruine, stevig gesteelde vruchten. De soort is zeldzaam en plaatselijk beschermd.
Techn. gegevens:Het hout is gelijk aan dat van de Gewone peer. De kleur is egaal roze-bruin met weinig verschil tussen spint en kernhout. De draad is recht, soms onregelmatig, de nerf is fijn. Het moet langzaam worden gedroogd. Het is vast, sterk en taai, na drogen zeer stabiel. Het is zonder problemen te bewerken. Het is niet duurzaam en zeer wormgevoelig.
Gebruik:Van gebruik van dit hout in zijn natuurlijk verspreidingsgebied is niets bekend, maar het kan voor dezelfde toepassingen dienen als het hout van de Gewone peer.
[pakket 121, juni 2009]

afdrukken        venster sluiten