Staal No. 1049:Modesipe
Botanische naam:Buchenavia sp.
Familie:Combretaceae
Nat. verspr. geb.:Braziliƫ
Herkomst monster:Braziliƫ (Amazone-gebied)
Vol. massa:900 kg/m3 bij 12 % vochtgehalte
Algemeen:Het geslacht Buchenavia omvat ca. 20 soorten verspreid over tropisch Amerika, waarvan enkele een goed bruikbaar en hard hout leveren. Dit hout komt van een boom tot ca. 40 m hoog met een rechte, cilindrische stam met een diameter tot ca. 1 m. Stammen boven 0,6 m doorsnede zijn vaak hol.
Techn. gegevens:: Het kernhout heeft een lichtbruine tot geel-bruine kleur met vaak een groene zweem en soms smalle, donkere strepen en is gemakkelijk te onderscheiden van het lichter gekleurde spint. Regelmatig komen in het hout traumatisch gevormde gomgangen voor in tangentiale rangschikking, gevuld met een donker paars-bruine inhoud. De draad is recht tot onregelmatig en heeft soms kruisdraad, de nerf is matig grof. Het moet met zorg worden gedroogd ter voorkoming van scheuren en vervorming. Het hout is met scherp gereedschap goed te bewerken en glad af te werken. Bij schroeven is voorboren aanbevolen. Lijmen en afwerken geven een goed resultaat. Het hout is tamelijk duurzaam. Inhoudstoffen lossen op in contact met water (bloeden met een gelige kleur).
Gebruik:In de waterbouw: bruggen, steigers, loopdekken. Als tuinhout: schuttingpalen, terrasplanken. In de interieurbouw: vloeren, parket, meubels. Ook in de jachtbouw.
[pakket 121, juni 2009]

afdrukken        venster sluiten