Staal No. 1069:Huon pine
Botanische naam:Lagarostrobos franklinii (Hook.f.) Quinn
Familie:Podocarpaceae
Nat. verspr. geb.:Z.W.- en Z.-Tasmania (Australië)
Herkomst monster:Tasmania
Vol. massa:410 - 600 (- 750) kg/m3 luchtdroog
Andere namen:Dacrydium franklinii Hook.f.
Algemeen:Het geslacht Lagarostrobos is een afsplitsing van het geslacht Dacrydium met 2 soorten, één in Tasmania en één in Nieuw-Zeeland. Dit is een 20 - 25 (- 38) m hoge boom met een stamdiameter tot 1 (- 1,8) m. De stam is meestal recht, maar ook vaak gevorkt onderin de open kroon. De bomen groeien zeer langzaam en kunnen een hoge leeftijd bereiken (tot 2300 jaar). Ook zijn deze coniferen in staat zich vegetatief te vermeerderen via (natuurlijke) aflegging, waardoor genetisch identieke bomengroepen kunnen ontstaan met een zeer hoge leeftijd (tot 10.000 jaar of ouder).
Techn. gegevens:Het kernhout is bleekgeel tot geel-bruin van kleur en niet gemakkelijk te onderscheiden van het iets lichtere spint. De draad is meestal recht; soms komt een fijne golving in de groeiringen voor (white bait), of een ‘bird’s eye’ tekening. De nerf is meestal zeer fijn, evenals het groeiringverloop. Het voelt vettig aan door de aanwezigheid van een etherische olie, die het hout zijn karakteristieke geur (en duurzaamheid) geeft. Het is tamelijk licht, zacht en sterk t.o.v. zijn gewicht. Het laat zich gemakkelijk drogen zonder veel vervorming en met een matige krimp. Na drogen gedraagt het zich zeer stabiel. Het is gemakkelijk te bewerken, zowel met de hand als machinaal, ook is het heel goed te draaien. Het heeft goede buigeigenschappen. Het is zeer duurzaam, ook in contact met de grond. Stammen die meerdere eeuwen op de bosbodem hebben gelegen, worden nu opgegraven en verzaagd, en blijken nog steeds onaangetast.
Gebruik:Door zijn duurzaamheid en buigzaamheid is het zeer geschikt voor toepassing in de botenbouw. Door zijn stabiliteit voor mallen en vroeger voor tekenborden. Verder voor kozijnen, ramen, deuren, draaiwerk, snij- en beeldhouwwerk, voerbakken.
[pakket 121, juni 2009]

afdrukken        venster sluiten