Staal No. 0890:Balsempopulier, Black cottonwood (V.S.)
Botanische naam:Populus trichocarpa Torrey & A.Gray ex Hook.
Familie:Salicaceae
Nat. verspr. geb.:Westelijk Noord-Amerika
Herkomst monster:Helicon, Nijmegen
Vol. massa:350 - 400 kg/m3 (bij 12 % vocht), het monsterhout 450 - 480 kg/m3 (luchtdroog)
Algemeen:Van de 35 verschillende soorten in het geslacht Populus is dit de meest algemeen aangeplante balsempopulier. Het is ook de snelst groeiende balsempopulier, en de grootste. In cultivatie kan hij uitgroeien tot ca. 30 m, in zijn natuurlijk verspreidingsgebied zelfs tot meer dan 70 m hoog bij een stamdiameter tot 2,40 m. Het blad is bleek met aan de onderzijde een netvormige nervatuur, en heeft een sterke balsemgeur bij het ontluiken.
Techn. gegevens:Het kernhout van deze soort is lichtbruin tot bruin, het spint is bijna wit (alle monsters zijn spint). De draad is recht, de nerf tamelijk fijn. Het is zacht en heeft een geringe buigsterkte en schokbestendigheid. Nat verspreidt het een zure geur, droog heeft het geen kenmerkende geur of smaak. Het hout moet niet te snel worden gedroogd i.v.m. de grote krimp en het voorkomen van collaps. Het wordt aanbevolen de stapels tijdens het drogen te verzwaren en om droge stapellatten te gebruiken ter voorkoming van verkleuring. Het hout is tamelijk gemakkelijk te bewerken; veel voorkomend reactiehout kan een wollig zaagvlak veroorzaken. Om dezelfde reden moet het met een kleine snijhoek worden geschaafd. Het lijmt goed, spijkers en schroeven houden slecht. Tijdens het bewerken is afzuiging noodzakelijk: het zaagsel kan huidaandoeningen veroorzaken bij hiervoor gevoelige personen. Het hout is niet duurzaam.
Gebruik:Algemeen timmerhout binnen, blindhout in meubelen, boerengereedschap, keukengerei, kisten, kratten, voedselverpakking, schilfineer voor plaatmateriaal, houtwol, papier.
[pakket ALV, maart 2010]

afdrukken        venster sluiten