Staal No. 1104:Brown pine, She pine, Plum pine (Austr.)
Botanische naam:Podocarpus elatus R.Br. ex Endl.
Familie:Podocarpaceae
Nat. verspr. geb.:N. S.-Wales, Australië, langs de kust
Herkomst monster:Pinetum ?Blijdenstein?, Hilversum (tropische kas)
Vol. massa:600 kg/m3 (Australisch hout) / monsters 480 - 520 kg/m3 (bij 8 % vocht, gemeten)
Algemeen:Er komen 7 Podocarpus-soorten in Australië voor, waarvan er 5 inheems zijn. Van deze 5 zijn er 3 struikvormig, 2 vormen een grote boom. Deze soort vormt een boom tot 25 (- 40) m met een stamdiameter tot 0,6 (- 1,0) m. Stammen zijn vaak licht gegroefd, licht gedraaid en verbreed aan de voet. Podocarpus-soorten dragen geen naalden, maar blad met evenwijdige nerven. Ze hebben een dichte kroon met donkergroen volwassen blad, 40 - 180 mm lang en 6 - 12 mm breed. Juveniel blad is lichtgeel. Vruchten bestaan uit een 25 mm lange en even dikke ‘schijnvrucht’ (verdikte steel) met op het uiteinde één (soms twee) 8 - 12 mm groot, bolvormig zaad, het geheel blauw-zwart.
Techn. gegevens:Het kernhout is lichtbruin tot middenbruin, het spint is lichter. De draad is recht, de nerf zeer fijn, het is sterk en matig hard tot zacht. Het heeft geen geur. Het hout droogt gemakkelijk, waarbij het weinig krimpt en nauwelijks vervormt of scheurt. Het is zowel met de hand als machinaal gemakkelijk te bewerken en glad af te werken met een matige glans. Het hout is duurzaam, zelfs het spint.
Het monsterhout is afkomstig van een kleine boom; het juveniele hout bevat veel reactiehout, waardoor het tijdens het drogen een lichte neiging tot vervormen had, ook nog tijdens het zagen.
Gebruik:Het hout is bijzonder geschikt voor draaiwerk. Verder voor meubelen, fijn timmerwerk, botenbouw, keukengerei, snijwerk, muziekinstrumenten (pianotoetsen en violen).
[pakket ALV, maart 2010]

afdrukken        venster sluiten