Staal No. 1077:Chinese pepper, Spice bush (Eng.), Flatspine prickly ash (V.S.), Hwa-chiao (China)
Botanische naam:Zanthoxylum simulans Hance
Familie:Rutaceae
Nat. verspr. geb.:Noord-, West- en Midden-China
Herkomst monster:Botanische Tuin T.U. Delft
Vol. massa:750 - 790 kg/m3 (bij 8 % vocht, aan de monsters gemeten)
Andere namen:Zanthoxylum bungei Planchon
Algemeen:Het geslacht Zanthoxylum bevat (incl. Fagara) ca. 250 soorten, voornamelijk verspreid over de subtropen van N.-Amerika, Afrika, Azië en Australië. Deze soort is een bladverliezende, brede struik tot 3 m hoog, soms een kleine, brede boom tot 6 m hoog. Stam en takken zijn bezet met tot 20 mm lange knobbels met daarop een vlijmscherpe, verticaal afgeplatte doorn. Het blad is samengesteld, met 7, 9 of 11 deelblaadjes, licht aromatisch bij kneuzing. Bloemen zijn groen-geel, in korte trossen tot 50 mm rond, gevolgd door kleine, rode, eironde vruchten. Het is één van de meest winterharde Zanthoxylum-soorten. Hij is in China vaak in cultuur. In sommige streken levert de vrucht een belangrijke lokale specerij. (Zie ook NEH.nr. 717, Z. americanum, Kiespijnboom.)
Techn. gegevens:De kleur van het hout is zacht geel. Kernhout is niet waarneembaar. De draad is vaak onregelmatig tot warrig. De nerf is fijn. Het hout is matig hard. Het is tamelijk gemakkelijk te drogen, waarbij wel enige scheurvorming optreedt. De krimp is matig. Doordat veel hout niet zuiver verticaal is gegroeid, vertoont het soms enige spanning (reactiehout), vooral bij drogen en verwerken. Verder is het goed te zagen, te schaven (hoewel soms inspring) en te lijmen; wat moeilijker te schuren. Het laat zich wel fraai polijsten tot een zijde-achtige glans. Het is niet duurzaam en raakt snel door schimmels aangetast (zoals bij een groot deel van het monsterhout het geval was), minder snel door boorders.
Gebruik:De boom in China voor de gemalen vruchten als specerij in de lokale keuken. Het hout voor allerlei kleine gebruiksvoorwerpen. Verder voor brandhout.
[pakket 123, juni 2010]

afdrukken        venster sluiten