Staal No. 1084:Mountain cypress (Eng.), Bergsipres, Bergsapree (Afr.)
Botanische naam:Widdringtonia nodiflora (L.) Powrie
Familie:Cupressaceae
Nat. verspr. geb.:Oost zuidelijk Afrika, v.a. De Kaap via Mozambique en Zimbabwe tot in Malawi (Mt. Mulanje)
Herkomst monster:Zuid-Afrika
Vol. massa:550 - 600 kg/m3 (luchtdroog, aan de monsters gemeten)
Andere namen:Widdringtonia cupressoides (L.) Endl.
Algemeen:Het coniferengeslacht Widdringtonia omvat 4 soorten, alle inheems in zuidelijk Afrika. Hiervan heeft W. nodiflora veruit het grootste verspreidingsgebied, deels doordat het de enige soort is in het geslacht die zich ook vermeerdert door wortelopslag en zich zo in stand houdt. Hij groeit meestal hoger in het gebergte. Het is een kleine tot matig grote boom tot max. 20 à 25 m, vaak meerstammig, of éénstammig met een korte, rechte stam tot 0,5 m diameter en een brede kroon. Een andere vorm heeft een zuilvormige kroon. Juveniel blad is naaldvormig, tot 20 mm lang, volwassen blad schubvormig, 2 mm lang. De kegels zijn bolvormig, tot 20 mm, grijs-groen, rijpend naar donkerbruin.
Techn. gegevens:Het geel-bruine kernhout (soms helder geel, soms lichtbruin) steekt duidelijk af tegen het crème-kleurige spint. Aan het licht blootgesteld verkleurt het naar lichtbruin. De draad is recht tot soms licht golvend, de nerf (voor naaldhout) zeer fijn. Het heeft een specifieke, cypres-achtige geur. Het droogt vrijwel zonder problemen en met weinig krimp. Zelfs niet over het hart gezaagd hout scheurt nauwelijks. Het is zowel met de hand als machinaal gemakkelijk te bewerken en zeer glad af te werken met een lichte glans. De kwasten zijn echter zeer hard en hinderlijk. Het hout is tamelijk duurzaam, hoewel het op stam gemakkelijk inrot bij afgezaagde of afgebroken takken, vnl. bij bomen met een zuilvormige kroon.
Gebruik:Deze soort wordt in Zuid-Afrika veel gekweekt om zijn sierwaarde in tuinen en parken. Het hout werd vroeger gebruikt voor huttenbouw (jonge stammetjes), grotere afmetingen voor meubels, betimmeringen, enz. Door zijn duurzaamheid ook voor constructies buiten. Door de betrekkelijke schaarste (en aanplant van andere naaldhoutsoorten) is het gebruik momenteel sterk afgenomen.
[pakket 124, december 2010]

afdrukken        venster sluiten