Staal No. 1085:Karree (Eng.), Karee (Afr.), Willow Rhus (Zimb.)
Botanische naam:Rhus lancea L.f.
Familie:Anacardiaceae
Nat. verspr. geb.:Zuid-Afrika, Namibiƫ, Zimbabwe
Herkomst monster:Zuid-Afrika
Vol. massa:1000 - 1200 kg/m3 (luchtdroog, aan de monsters gemeten)
Algemeen:Rhus is een geslacht met een kleine 200 soorten, voorkomend in gematigde tot subtropische gebieden op zowel het noordelijk als het zuidelijk halfrond. Ca. 50 soorten zijn inheems in zuidelijk Afrika, bijna alle met 3-voudig samengesteld blad. Deze soort is hiervan de meest verspreid voorkomende. Het is een kleine tot matig grote boom tot 8 (- 10) m met een korte, laag vertakkende stam tot 0,5 m doorsnede en een brede kroon met overhangende twijgen. Het blad is 3-voudig samengesteld, deelblaadjes olijfgroen, lancetvormig, 25 - 120 mm lang. Bloemen groenachtig geel, in trossen. Vrucht een 4 - 5 mm grote geel-bruine bes. De boom doet op afstand sterk aan een wilg denken.
Techn. gegevens:Het kernhout is vers licht rose-bruin en steekt nauwelijks af tegen het iets lichtere spint. Hoe verder naar de kern, hoe fraaier een soms paars-bruine streeptekening aanwezig is, die overigens niet de groeiringen volgt. Het geheel verkleurt aan licht en lucht blootgesteld naar egaal donker paars-bruin. Het hout kan rechtdradig zijn, maar vertoont vaak een sterke draaigroei in combinatie met veel krommingen en een warrige draad. De nerf is fijn. Het is zeer hard. Rechte stukken zijn sterk, warrige stukken zijn broos. Bij het drogen werkt het aanzienlijk, waarbij warrig hout vaak scheluw trekt. Als de draad warrig is, is het lastig te bewerken, zelfs machinaal. Gereedschap moet dan zeer scherp zijn. Bij tegendraads schaven breekt de vezel uit, waardoor het alleen door schuren glad afgewerkt kan worden. Ook schuren gaat moeizaam. Het is tamelijk duurzaam, hoewel het hart in de boom vaak reeds door schimmel is aangetast.
Gebruik:De vruchten zijn eetbaar (zoet-zuur) en worden gebruikt voor het brouwen van een biersoort. Het blad is veevoer. Het hout voor afrasteringspalen, gereedschapheften en pijpekoppen, bruikbare stukken, hoewel zeer zeldzaam, voor disselbomen en andere wagenonderdelen. Het is een voortreffelijk brandhout dat lang brandt en lang nagloeit.
[pakket 124, december 2010]

afdrukken        venster sluiten