Staal No. 1086:Buffalo thorn (Eng.), Blinkblaar-wag-?n-bietjie (Afr.)
Botanische naam:Ziziphus mucronata Willd.
Familie:Rhamnaceae
Nat. verspr. geb.:Tropisch en zuidelijk Afrika m.u.v. de Westelijke Kaapprovincie en de Kalahariwoestijn
Herkomst monster:Zuid-Afrika
Vol. massa:(750 -) 800 (- 830) kg/m3 bij 10 % vochtgehalte
Algemeen:Het geslacht Ziziphus omvat 86 soorten verspreid over de tropen en subtropen van de gehele wereld. Een bekende is Z. jujuba Miller (jujube, Z.O.-Europa - China) met eetbare vruchten. Van alle soorten heeft het glanzende blad 3 hoofdnerven. Deze soort vormt een kleine tot matig hoge, maar snelgroeiende boom, 3 - 10 m hoog, vaak meerstammig, met een wilde, ronde kroon met dubbelgedoornde twijgen (één doorn voorwaarts, één doorn achterwaarts). De bloemen zijn klein, geelachtig groen. De vrucht is een droge, melige bes tot 30 mm doorsnede, rood tot geel-bruin van kleur, eetbaar maar niet smakelijk.
Techn. gegevens:Het bruine tot rood-bruine kernhout steekt nauwelijks af tegen het lichter gekleurde spint. Wel wordt de kleur geleidelijk lichter in de richting van de bast. De draad is recht tot licht warrig, de nerf is matig tot tamelijk fijn. Het is tamelijk hard en in hoge mate schokbestendig. Het moet langzaam worden gedroogd en daarbij zorgvuldig worden gestapeld om vervorming zo veel mogelijk te voorkomen. Het hout is goed te bewerken en werkt bijna als vanzelf glad af door zijn dichte en vaste structuur. Het is bijzonder goed te draaien. Het is matig duurzaam en wordt zowel door insecten als schimmels snel aangetast, waardoor in het hout vaak al snel lichtere strepen van beginnend rot voorkomen.
Gebruik:De boom voor veel medische en magisch-religieuze doeleinden. Het hout voor zware constructies, gereedschapstelen, landbouwwerktuigen, houten lepels, maar ook voor meubels en fijn draai-, snij- en sierwerk.
[pakket 124, december 2010]

afdrukken        venster sluiten