Staal No. 1087:White milkwood (Eng.), Witmelkhout (Afr.)
Botanische naam:Sideroxylon inerme L.
Familie:Sapotaceae
Nat. verspr. geb.:Zuid-Afrika v.a. De Kaap oostwaarts langs de kust tot in Zuid-Mozambique
Herkomst monster:Zuid-Afrika
Vol. massa:1000 kg/m3 (luchtdroog, aan de monsters gemeten)
Algemeen:Sideroxylon is een tropisch geslacht met ca. 75 soorten, hier en daar tot in de subtropen. Deze soort is een struik of kleine boom tot 10 m hoog, altijdgroen, vaak met een bochtige, verwrongen stam en takken, en met een ronde tot koepelvormige kroon. De dikke, grijs-bruine tot zwarte bast bevat een melkachtige latex. Het blad is langwerpig, leerachtig, glanzend donkergroen. De bloemen zijn groen-wit, en staan alleen of in clusters in de bladoksels. De vrucht is een paars-zwarte bes tot 10 mm doorsnede.
Techn. gegevens:Het licht bruin-gele tot gele kernhout vertoont geen verschil met het spint. De draad is vaak onregelmatig, de nerf tamelijk fijn. Het is hard en sterk. Het moet langzaam worden gedroogd om scheurvorming te voorkomen. Hierbij krimpt het matig. Met scherp gereedschap is het goed te bewerken en glad af te werken. Het wordt gezegd duurzaam te zijn, zelfs onder vochtige omstandigheden, hoewel het zowel door schimmels als door nathoutboorders wordt aangetast.
Gebruik:De bast en de wortels voor traditioneel-medische doeleinden. Een aftreksel van de bast zou het vermogen geven om dromen uit te leggen! Het hout is toegepast voor botenbouw en ander vergelijkbaar timmerwerk zoals bruggen, molens en ploegen, maar bruikbare stammen zijn zeldzaam.
[pakket 124, december 2010]

afdrukken        venster sluiten