Staal No. 1088:Wild peach, ?Natal mahogany? (Eng.), Wildeperske (Afr.)
Botanische naam:Kiggelaria africana L.
Familie:Flacourtiaceae
Nat. verspr. geb.:Z.-, O.- en N.-Zuid-Afrika, grensgebied tussen Zimbabwe en Mozambique
Herkomst monster:Zuid-Afrika
Vol. massa:800 - 900 kg/m3 (luchtdroog, aan de monsters gemeten)
Algemeen:Het geslacht Kiggelaria omvat slechts 1 soort. Het is een kleine tot matig grote, snelgroeiende boom, 4 - 13 (- 18) m hoog, met een rechte stam tot 0,5 m doorsnede en een ronde tot koepelvormige kroon. Het blad is enkelvoudig, tot 90 x 50 mm, donkergroen. De bloemen zijn geel-groen, ca. 10 mm, de mannelijke in hangende trossen, de vrouwelijke alleenstaand, aan verschillende bomen (tweehuizig). De vrucht is bolvormig, tot 20 mm, geel-groen, dicht behaard, bultig, in 5 segmenten openspringend. De naam Natal mahogany is misleidend, omdat het geen mahonie-soort is en zelfs niet van de mahonie-familie (Meliaceae) is. De naam is alleen vanwege de oppervlakkige gelijkenis van het hout.
Techn. gegevens:Het kernhout is tamelijk variabel van kleur, variërend van vaal roze-bruin tot diep roze-rood, en steekt scherp af tegen het 10 - 25 mm dikke, vuil-witte spint. Het donkert aanzienlijk na. De draad is recht tot licht kruisdradig, de nerf is tamelijk fijn en het heeft een homogene structuur. Het is tamelijk sterk. Het laat zich moeilijk drogen. Hout dikker dan 25 mm droogt nauwelijks tot in de kern. Het wordt gezegd dat veel inwendige scheuren hiervan het gevolg zijn. Ook gedraagt het hout zich hierdoor na bewerking niet stabiel. Het is gemakkelijk te bewerken en door zijn diepe kleur fraai af te werken. Het is waarschijnlijk matig tot tamelijk duurzaam.
Gebruik:Lokaal voor spaken van wagenwielen, ook voor meubels en betimmeringen, balken, vloerplanken en gereedschap. Het wordt ‘algemeen toepasbaar’ genoemd.
[pakket 124, december 2010]

afdrukken        venster sluiten