Staal No. 1089:Horsewood (Eng.), Perdepis (Afr.)
Botanische naam:Clausena anisata (Willd.) Hook.f. ex Benth.
Familie:Rutaceae
Nat. verspr. geb.:Zuidelijk en tropisch Afrika, Zuid-Azië
Herkomst monster:Zuid-Afrika
Vol. massa:550 - 650 kg/m3 (luchtdroog, aan de monsters gemeten)
Andere namen:Clausena inaequalis (DC.) Benth.
Algemeen:Een geslacht met 23 soorten, voorkomend in de tropen van Azië en Afrika tot in Zuid-Afrika. Dit is een kleine, soms snelgroeiende boom van 3 - 5 (- 10) m hoog, eenstammig met een diameter van 0,3 (-0,5) m, als onderbegroeiing of langs bosranden, vaak langs stromend water. Het donkergroene, samengestelde blad is bij kneuzing sterk aromatisch, maar met wisselende beleving: soms aangenaam geurend (anijs), soms minder aangenaam (paardenpis). De bloemen zijn wit, klein. De vruchten zijn een via rood naar zwart verkleurende kleine bes.
Techn. gegevens:Het kernhout is vuilwit met een iets gele zweem en steekt vaag af tegen het iets lichter gekleurde spint. De draad is sterk kruisdradig en soms ook sterk golvend, de nerf tamelijk fijn. Ten aanzien van zijn volumieke massa is het sterk en elastisch. Het droogt zonder veel krimp en vervorming. Het hout is niet gemakkelijk te bewerken, enerzijds door verschillende zones reactiehout, waardoor vooral bij het zagen en afkorten spanningen vrijkomen, anderzijds door de kruisdradigheid, waardoor het zelfs met scherp gereedschap moeilijk is glad te schaven. Daarnaast heeft het een enigszins wollige structuur. Het is wel gemakkelijk te schuren. Hout met kruisdraad én golvende draad is met een zeer fraaie, sterk wisselende glans af te werken. Het is matig duurzaam.
Gebruik:Door de aromatische eigenschappen vindt het hout (rook - geur van verbrand rubber) en blad (kokende damp) toepassing in medische en magisch-religieuze praktijken. Het blad ook in de Afrikaanse keuken. Het hout is vaak van te kleine afmetingen, maar indien groot genoeg, algemeen toepasbaar, maar wel onder dak.
[pakket 124, december 2010]

afdrukken        venster sluiten