Staal No. 1114:Poncirus, Siersinaasappel
Botanische naam:Poncirus trifoliata (L.) Raf.
Familie:Rutaceae
Nat. verspr. geb.:Noord- en Midden-China
Herkomst monster:Arboretum 'De Dreijen', Wageningen
Vol. massa:850 kg/m3 (droog, aan de monsters gemeten)
Andere namen:Citrus trifoliata L., Aegle sepiaria DC.
Algemeen:Het geslacht Poncirus omvat slechts één soort. Het is later afgescheiden uit het geslacht Citrus, waarmee het zich overigens wel laat kruisen (x Citroncirus). Poncirus is een struik tot kleine boom tot 3 (- 6) m hoog. Boomvormige exemplaren dragen een brede kroon (soms breder dan hoog) op een korte stam met een diameter tot ca. 0,3 m. Bast van stam, takken en twijgen is dun en groen. Twijgen zijn afgeplat en met lange, rechte, scherpe doorns bezet. Bladeren zijn drievoudig samengesteld (in tegenstelling tot het geslacht Citrus). Bloemen ontstaan in het najaar, overwinteren in de knop en ontluiken in het vroege voorjaar, zijn wit, zoet geurend, 40 - 50 mm in doorsnede. Vruchten lijken op kleine sinaasappels, geel, 35 - 50 mm in doorsnede, eetbaar, maar wrang zuur/bitter.
Techn. gegevens:Het hout is geel-wit tot geel, waarbij het onduidelijk is of zich kernhout vormt of niet. Dik hout wordt naar het hart toe wel iets donkerder. De draad is recht tot vaak zeer warrig, de nerf is fijn. Het is zwaar en hard. Het laat zich zonder problemen en vrij snel drogen, waarbij het weinig krimpt en vrijwel niet vervormt, doordat krimpcijfers radiaal en tangentiaal gelijk zijn. Het moet ook snel gedroogd worden, een schimmel verkleurt het snel naar grijs-blauw. Eenmaal droog is het stabiel. Ondanks de zeer warrige draad is het hout goed te bewerken en vervormt het nauwelijks tijdens het zagen. Het is broos en breekt gemakkelijk uit tijdens het vlakken. Het is goed te lijmen en glad af te werken. Het is niet duurzaam.
Gebruik:De struik als sierstruik en als ondoordringbare haag, de stam als onderstam voor het enten van Citrus-soorten, de vrucht voor de bereiding van marmelade en voor medicinale doeleinden, de gedroogde vrucht gemalen als specerij. Gebruik van het hout is niet bekend.
[pakket ALV, maart 2011 - IMHW]

afdrukken        venster sluiten