Staal No. 1116:Resak
Botanische naam:Cotylelobium sp.
Familie:Dipterocarpaceae
Nat. verspr. geb.:Sri lanka, Thais en Maleisisch Schiereiland, Sumatra, Borneo
Herkomst monster:Z.O.-Aziƫ
Vol. massa:810 - 1160 kg/m3 bij 15 % vochtgehalte; het monsterhout is 800 - 960 kg/m3
Algemeen:Resak wordt in de handel vaak aangeboden als mix-partij van hout uit de geslachten Cotylelobium en Vatica, en soms ook met Upuna. Cotylelobium omvat 5 soorten en is zeer nauw verwant aan Vatica. Cotylelobium en Vatica worden van de andere geslachten in de Dipterocarpaceae onderscheiden door hun uitsluitend verspreid voorkomende gomgangen, hun donkere kleur en hun hoge volumieke massa. Cotylelobium wordt van Vatica onderscheiden door de duidelijke aanwezigheid van silica in de straalcellen. Het zijn langzaam groeiende bomen, klein, matig groot tot groot (tot 50 m hoog), vaak met een gedraaide stam. Minder vaak is de stam recht en cilindrisch. Ook is hij vaak al op geringe hoogte gevorkt. De stam heeft een diameter tot 1,6 (- 2) m. De kroon is betrekkelijk klein, bolvormig. Ze komen zeer verspreid voor. De internationale handel is gering.
Techn. gegevens:Het kernhout is vers geel-bruin tot rood-bruin en donkert na tot donkerbruin. Vers is het duidelijk gescheiden van het lichter geel-bruine spint, droog minder scherp. Het is hard en zwaar. De draad is recht tot licht kruisdradig, de nerf is matig fijn tot fijn. Het droogt langzaam met een gering risico op scheuren en vervormen. Hierbij krimpt het veel. Het is tamelijk moeilijk te bewerken, hardmetalen snijvlakken zijn nodig door de aanwezigheid van silica, anders stompt het gereedschap snel af. Het is glad af te werken. Het hout is duurzaam en bestand tegen termieten en zoutwaterorganismen.
Gebruik:Palen (in contact met de grond en in zeewater), kleine zeeschepen (rompen en kielen), wrijfhouten, bruggen en steigers, zware constructies in de woningbouw, industriƫle vloeren, dwarsliggers. Lichter hout ook voor meubels, kratten en pallets.
[pakket ALV, maart 2011]

afdrukken        venster sluiten