Staal No. 0108:Zapatero
Botanische naam:Gossypiospermum praecox (Griseb.) P.Wilson
Familie:Flacourtiaceae
Nat. verspr. geb.:Venezuela, Columbia, Dominicaanse Republiek, Cuba
Vol. massa:800-900 kg/m3
Andere namen:Venezolaans-, Maracaibo of Westindisch palmhout; Maracaibo boxwood
Algemeen: Zapatero heeft Turks palmhout grotendeels vervangen, ook omdat het in groter afmetingen verkrijgbaar is. Toch is de naam palmhout beter te vermijden; deze alleen gebruiken voor soorten uit de familie der Buxaceae.
Voor houtgravures is het minder geschikt dan Turks palmhout en ook voor molenkammen voldoet het niet zo goed, omdat het sneller slijt. Soms wordt het zwart gekleurd ter nabootsing van ebben. Het zaagsel wordt gebruikt voor het polijsten van juwelen.
Boomgegevens: Zapatero komt vnl. uit Venezuela als gladde, ronde dolken van 3 4 m lengte en 5 50, meestal 15 25 cm diam.
Techn. gegevens:Het is bijna wit tot licht of helder geel van kleur, zeer dicht, fijn en gelijkmatig van nerf en recht van draad. Het is hard en zwaar, en moet zorgvuldig gedroogd worden, daar het gemakkelijk scheurt en spoedig blauw wordt. In contact met de grond is het niet duurzaam. Het laat zich goed snijden en draaien.
Gebruik:Het is bijna wit tot licht of helder geel van kleur, zeer dicht, fijn en gelijkmatig van nerf en recht van draad. Het is hard en zwaar, en moet zorgvuldig gedroogd worden, daar het gemakkelijk scheurt en spoedig blauw wordt. In contact met de grond is het niet duurzaam. Het laat zich goed snijden en draaien.
Opmerking:108A: Aanvulling 1999. Fineerstaal.
[pakket 20, midden(?) 1949]

afdrukken        venster sluiten