Staal No. 1117:Japanse steeneik (Ned.), Japanese holly oak (Eng.)
Botanische naam:Quercus phillyreoides A.Gray
Familie:Fagaceae
Nat. verspr. geb.:China, Japan
Herkomst monster:Trompenburg Tuinen en Arboretum, Rotterdam
Vol. massa:1050 - 1150 kg/m3 (droog, aan de monsters gemeten)
Algemeen:Het 600 soorten tellende geslacht Quercus is onderverdeeld in verschillende ondergeslachten of secties. Eén daarvan is de sectie Ilex, waarvan Q. ilex de Steeneik of Azijnhout het type is. Ook Q. phillyreoides maakt deel uit van deze sectie groenblijvende eiken, die houtanatomisch afwijken door het ontbreken van ringporigheid. Het is een tamelijk zeldzame, zeer winterharde, grote struik met een dichte, ronde kroon van 5 m hoog of meer, soms een kleine boom. Het blad is min of meer ovaal met een afgeronde voet en een scherp, maar zeer fijn getande rand, leerachtig, glanzend groen aan beide zijden.
Techn. gegevens:Het hout vertoont grote overeenkomst met dat van Q. ilex (Azijnhout, NEH.nr. 110). Het is lichtbruin tot bruin van kleur met zeer duidelijk zichtbare hoge en brede stralen. Spint is niet duidelijk te onderscheiden, rond het hart en rond kwasten kan het hout plaatselijk zeer donker zijn. De draad is recht, golvend en onregelmatig, de nerf is matig fijn tot fijn. Het is zeer zwaar, hard en zeer slijtvast. Drogen ging gemakkelijk zonder veel vervorming en scheuren, met rad. 3 % en tang. 7 % krimp. Met scherp gereedschap is het goed te bewerken en glad af te werken. Het is goed te lijmen en het laat zich fraai polijsten. Het is waarschijnlijk matig duurzaam.
Gebruik:Voor dezelfde doeleinden als Azijnhout, zoals hamerkoppen en -stelen, handgrepen, spaken en hakblokken, hoewel de afmetingen kleiner zijn. Brandhout en houtskool.
[pakket ALV, maart 2011]

afdrukken        venster sluiten