Staal No. 0005A:Niangon (met lensvormig ingegroeid bast)
Botanische naam:Heritiera sp., mog. H. utilis (Sprague) Sprague
Familie:Sterculiaceae
Nat. verspr. geb.:Tropisch West-Afrika
Herkomst monster:West-Afrika
Vol. massa:(510 -) 625 - 700 (- 750) kg/m3 bij 12 %, de monsters zijn 900 kg/m3
Andere namen:Tarrietia sp., mog. T. utilis (Sprague) Sprague
Algemeen:Het geslacht Heritiera omvat 30 geslachten die voorkomen in de tropische gebieden van Afrika, Azië en Australië. In veel (oudere) literatuur worden de drie Afrikaanse soorten ingedeeld in het geslacht Tarrietia. Het eigenaardige van het hout van dit monster is de aanwezigheid van langwerpige eilanden ingegroeid bast- of (wond)parenchymweefsel, waarvan in de meeste monsters verschillende stadia vanaf het ontstaan zichtbaar zijn. In het Duits wordt het ‘lensvormig ingegroeid bast’ genoemd. De oorzaak van het ontstaan van dit weefsel is onbekend.
Het hout van de monsters is zwaarder dan gemiddeld Niangon. De oorzaak hiervan kan zijn een hoger dan gemiddelde hoeveelheid olie-achtige inhoudstoffen en het ingegroeide weefsel. Er zijn echter ook zwaardere Heritiera-soorten: H. littoralis (inheems rondom de Indische Oceaan van Mozambique tot Australië en Hawaii) heeft een vol. massa van 830 - 1040 kg/m3.
Techn. gegevens:Het kernhout van Niangon is zacht roze tot rood-bruin van kleur, tamelijk duidelijk gescheiden van het lichtere spint. De nerf is tamelijk grof. H. littoralis is rood-bruin tot donkerbruin, soms purperachtig, vetter en sterker geurend. De nerf is tamelijk fijn. De draad is van beide soorten kruisdradig. Beide soorten drogen met een groot risico op scheuren en vervormen. Beide soorten zijn matig tot tamelijk duurzaam.
Gebruik:Meubels, betimmeringen, vloeren, trappen, kano’s, schilfineer voor plaatmateriaal.
Dit hout is eigenlijk voor elk gebruik waardeloos.
[pakket ALV, maart 2011]

afdrukken        venster sluiten