Staal No. 1096:Ancient Kauri, Swamp Kauri
Botanische naam:Agathis australis (D.Don) Lindl.
Familie:Araucariaceae
Nat. verspr. geb.:Noordelijke helft van North Island, Nieuw-Zeeland
Herkomst monster:Nieuw-Zeeland
Vol. massa:550 - 700 kg/m3 (luchtdroog, aan de monsters gemeten)
Algemeen:Het coniferengeslacht Agathis telt 10 soorten, die verspreid voorkomen langs de zuid-westelijke rand van de Stille Oceaan, in Australië, Nw-Zeeland, Nw-Caledonië, Fiji en Z.O.-Azië. Dit is de meest zuidelijke soort. Het zijn bomen tot 30 (- 50) m hoog met een kolossale, cilindrische stam tot 3 (- 5) m in doorsnede en een takvrije lengte tot 18 (- 25) m. In gebieden met een slappe bodem en een hoge grondwaterstand zijn in het verleden veel volwassen exemplaren omgevallen, waarna hun stammen onder de grondwaterspiegel geconserveerd raakten. Nu de schaarse resterende levende opstanden van deze soort een beschermende status genieten, worden deze soms enorme fossiele stammen gedolven en verwerkt. Het wordt gezegd het oudste bewerkbare stamhout ter wereld te zijn. Dateringen geven leeftijden van 50.000 jaar en mogelijk ouder. Het monsterhout is tussen 6000 en 10.000 jaar oud. Doorgaans hoe ouder het hout, hoe donkerder, maar ook hoe lichter in gewicht en brosser.
Techn. gegevens:Het hout is licht rood-bruin van kleur. Spint is bij dit fossiele hout niet meer aanwezig. De draad is meestal recht, maar ook wel licht gegolfd en onregelmatig. De nerf is voor naaldhout zeer fijn. De stammen zijn vaak geheel foutvrij. Het bovenmatig vochtige hout moet voorzichtig worden gedroogd. Na het drogen is het zeer stabiel. Het is gemakkelijk te bewerken, zeer glad af te werken en na polijsten met bijenwas of meubelolie een zeer fraaie glans te geven. Het is uitstekend te draaien. Het is minder duurzaam dan hout van vers gekapte bomen. Zie ook NEH.nr. 840.
Gebruik:Exclusieve meubelen, zoals vergadertafels uit één stuk, maar ook kleinere gebruiksvoorwerpen, draai- en snijwerk.
[pakket 125, juni 2011]

afdrukken        venster sluiten